Κυριακή, Ιουλίου 22, 2007

Είδες η ΔΕΗ;

Τυπικά, όταν νοικιάζετε νέο διαμέρισμα, ο προηγούμενος ενοικιαστής διακόπτει το συμβόλαιο που έχει με την ΔΕΗ, και θα πρέπει εσείς να προσκομίσετε στο σχετικό υποκατάστημα (της ΔΕΗ) τον τελευταίο λογαριασμό του (υποψιάζομαι για να φαίνεται ο αριθμός του μετρητή που θέλετε να ενεργοποιηθεί) και να κάνετε έναρξη νέου συμβολαίου. Η ΔΕΗ σας ζητάει 50€ εγγύηση, τα οποία θα σας επιστρέψει όταν διακόψετε το συμβόλαιο.

Υπάρχει μία επιπλοκή στην όλη διαδικασία.

Η ΔΕΗ απαιτεί για την ηλεκτροδότηση του διαμερίσματος μια Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ), από τον ιδιώτη ηλεκτρολόγο που έκανε την ηλεκτρική εγκατάσταση. Αυτή την υποβάλει ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος (ή ο πρώτος αγοραστής) και έχει ισχύ 14 χρόνια. Αν είστε τυχερός, θα έχει λήξει όταν πάτε να ζητήσετε ηλεκτροδότηση στο όνομα σας, οπότε κάπως, κάπου, θα πρέπει να βρείτε μια τέτοια δήλωση, υπογεγραμμένη από κάποιον ιδιώτη ηλεκτρολόγο και να την υποβάλετε. Υποψιάζομαι ότι είναι κάτι που αναλαμβάνει να κάνει ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, και όχι ο ενοικιαστής.

(Η ΔΕΗ έχει μια σελίδα με συχνές ερωτήσεις πάνω στο θέμα)

6 σχόλια:

islazy είπε...

Δηλαδή μετά τα 14 χρόνια η ΔΕΗ πετάει στα σκουπίδια τα αρχεία της ή το σπίτι χρειάζεται καινούρια εγκατάσταση; Standard είναι δουλειά του ιδιοκτήτη.

Unknown είπε...

Καλή παρατήρηση. Δεν ξέρω αν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις φθείρονται... Μπορεί να θέλει απλά επιθεώρηση

Unknown είπε...

Ως πρόσφατη ενοικιάστρια αντιμετώπισα τα όσα λες ... Πήρα λογαριασμό ΔΕΗ απο την ιδιοκτήτρια, πήγα στην ΔΕΗ, έσκασα και την "εγγύηση" (που ειλικρινά δεν πιστεύω να ξαναδώ), και μετά με πήραν για το εν λόγω πιστοποιητικό. Απο τον Σύνδεσμο Ενοικιαστών (αν θυμάμαι καλά τον τίτλο) έμαθα ότι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του ιδιοκτήτη να φέρει ηλεκτρολόγο να του δώσει το πιστοποιητικό (το οποίο κοστίζει περι τα 70 €). Της το είπα λοιπόν και εκείνη με βαριά καρδιά έφερε ηλεκτρολόγο ο οποίος κυριολεκτικά στο πόδι και χωρίς να ελέγξει καμία εγκατάσταση έκανε ένα ψευτοσχεδιάγραμμα του σπιτιού, το πήρε μαζί του και δύο ημέρες μετά η ιδιοκτήτρια κατέθεσε η ίδια στην ΔΕΗ το εν λόγω πιστοποιητικό.
Ένα πάντως έχω να πω ... ΟΥ ΜΠΛΕΞΕΙΣ ... μου φαίνεται πρέπει να γράψω έναν οδηγό για όσους πάνε για ενοίκιο προκειμένου να ξέρουν τι τους περιμένει ...

Φιλικά,

Μαρία

Unknown είπε...

Να γράψεις, και να μας πεις που τον δημοσίευσες να τον δούμε και εμείς...

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς το link στο site της ΔΕΗ δεν ισχύει πια.

Unknown είπε...

να το φροντίσω λοιπόν...